İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen Medya Okuryazarlığı etkinlikleri kapsamında Özel Pınar Kolejinden gelen öğrencilere  Üst Kurulumuzun Konferans Salonu’nda Medya Okuryazarlığı eğitimi verildi.

 

“Medya Okuryazarlığı bilinçli bir şekilde medyayı takip edebilmeniz için öğreneceğiniz bilgilerin bütünüdür”

“Medya Okuryazarlığı Haftası” dolayısıyla İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Üst Kurul Başkanı Şahin, öğrencilerle Üst Kurulda bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu buradaki etkinliklerle az da olsa sizlere tanıtabildiysek ne mutlu bize.  Aslında bugün burada olmamızın asıl amacı “Medya Okuryazarlığı Haftası”. Medya Okuryazarlığı sizin bilinçli bir şekilde medyayı takip edebilmeniz için öğreneceğiniz bilgilerin bütünüdür. Eğer burada konuyla ilgili size bir ışık tutabildiysek ne mutlu bize.”

 

 

Medya okuryazarlığı çocukların zararlı içerikleri kendi başlarına ayırt edebilmesine yardım ediyor

Üst Kurul Üyesi Nurullah Öztürk ise hayatımızın önemli bir kısmının medya karşısında geçtiğine ve medyasız bir yaşam düşünemediğimize dikkat çekti. Öztürk, “Bizim bunlardaki içeriklerden kaçmamız mümkün değil bu içerikler bu kadar çok hayatımızın içinde olunca içindeki kötü şeylerden korunma ihtiyacı da duyuyoruz. Son dönemde ortaya çıkan “Mavi Balina” gibi çocukları hedef alan tehlikeli içeriklere de maruz kalıyoruz. Bu gibi şeylerden kendi başımıza da korunmayı öğrenmemiz gerekiyor. Burada medya okuryazarlığıyla ilgili öğreneceğiniz bilgiler, bu tehlikelerin farkına vararak kendi başınıza korunabilecek bilinci kazanmanızda çok yararlı olacak.” İfadesini kullandı.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı Feyza Gizligider de medyanın farklı kanal ve içeriklerle hayatımıza temas ettiğini belirtti.  Gizligider, “Televizyon izlemiyorsak bile karşımıza bir yerde bir ekran çıkabiliyor, müzik dinlemiyorsak serviste giderken duyuyoruz ya da yolda yürürken karşımıza bir tabela çıkabiliyor. Sürekli etrafımızdan bilgiler geliyor o bilgilerin kimisi bir şeyler satmak için, kimisi öğretmek için, kimisi kandırmak için bunlar gibi doğru veya yanlış bir sürü gerekçesi var.” dedi. Medyanın hem iyiyi hem de kötüyü sunduğuna değinen Gizligider, bundan dolayı medya okuryazarlığının önem vermemiz gereken bir konu olduğunu ifade etti.

 

Yeni “Rtük Gönüllülerimiz” oldular

Sunumların sona ermesiyle öğrenciler hazırlanan etkinlik alanında kodlama, test çözme, boyama gibi etkinliklerle sunumlar boyunca öğrendiklerini uygulama fırsatı buldular. Türkiye’de Medya okuryazarlığının gelişimini özel hazırlanan panodan takip eden öğrenciler, Türk Sineması’nın bilinen filmlerindeki kesitlerden oluşturulmuş dekorda hatıra fotoğrafı çekildiler. Etkinliğe katılan her öğrenciye birer katılım sertifikası ve “RTÜK Gönüllüsü” rozeti verildi. Artık onlarda birer RTÜK Gönüllüsü!